image
Lycon Nordic - Sweden


10 myter om vaxning

10 myter om voksing

Det finns en hel del myter och felaktiga antaganden när det kommer till vaxning. Här har vi försökt reda ut några av dem så att du lättare kan skilja på myter och fakta.

1. Gör det håren tjockare?

Myt: Håret blir tjockare eller mörkare efter vaxning.

Fakta: Vaxning tar med håret från roten istället för att skära av håren på mitten som vid till exempel rakning, vilket gör att håren faktiskt kan bli färre eller bli tunnare med tiden. Detta beror på att det med tiden bildas små ärr i hårsäcken så att nytt hår inte kan växa ut där.

2. Gör det ont?

Myt: Jag är rädd att jag inte kommer stå ut med smärtan om jag vaxar mig.

Fakta: När du vaxar dig dras håren ut från roten, vilket kan upplevas som smärtsamt. Vissa upplever vaxning som mindre smärtsamt än annan typ av hårborttagning med liknande metoder, som till exempel plockning med pincett eller epilator. Smärtan kan bero på många olika faktorer. Olika områden på kroppen är olika känsliga och det finns också olika tekniker och olika typer av vax man kan använda för att göra vaxningen så smärtfri som möjligt. Därför är det viktigt att gå till en salong med välutbildad personal som använder både bra vax och bra teknik vid vaxning.

3. Kan samma spatel användas?

Myt: Vaxet är tillräckligt varmt för att döda alla bakterier.

Fakta: Det kan vara farligt att använda samma spatel vid flera vaxtillfällen. Detta beror på att bakterier kan fastna på spateln och följa med till nästa kund i det uppvärmda vaxet. Så fort spateln har nuddat vid kundens hud ska den alltså slängas omedelbart, utan att doppas om i vaxet. Detta kallas för double dipping. Fråga alltid salongen du går till om de undviker double dipping – om inte – gå till en annan salong!

4. Hur länge håller det?

Myt: Om håret växer tillbaka snabbt har terapeuten gjort fel.

Fakta: Om det är mycket hår kvar direkt efter vaxningen har något antagligen gått fel. Det kan dock bero på många olika faktorer. Om du nyligen vaxat dig kan håren vara för korta för att kunna vaxas igen, till exempel. Håren växer ut igen i olika takt och efter ungefär fyra veckor brukar man beräkna att allt hår har växt tillbaka.

5. Bränns det?

Myt: Vaxet är så hett att det bränns.

Fakta: Vaxet kan ibland värmas upp så att det blir för hett. Det kan bero på vaxvärmarens kvalitet eller inställningar. Här är det upp till terapeuten att se till att vaxet har rätt arbetstemperatur innan det påförs på kunden. Om du blir röd eller får utslag efter vaxningen beror det sällan på att du bränt dig. Det kan bero på olika mediciner, att du har känslig hy eller att huden har exfolierats för mycket innan vaxning.

6. Kan jag vaxa mig under mensen?

Myt: Man ska inte vaxa sig när man har mens.

Fakta: Ibland kan det avrådas att göra brasiliansk vaxning när man har mens. Det beror på att huden blir mer känslig runt det området under mensen. Om man normalt sett inte upplevt att man har känslig hy i tidigare vaxbehandlingar går det bra att vaxa även dessa områden under mensen, om man ser till att använda tampong. Övriga områden går utmärkt att vaxa under mensen.

7. Hur långt måste håret vara?

Myt: Ju längre hår, desto bättre.

Fakta: Håret kan faktiskt vara både för kort och för långt för vaxning. Den ultimata längden brukar man säga är mellan 6 mm till 1,5 cm.

8. Kan jag vaxa mig hemma?

Myt: Det borde vara ganska lätt att vaxa sig själv.

Fakta: Du kan spara mycket pengar genom att vaxa dig själv hemma, men det är mycket som kan gå fel. Det kan se lätt ut när du går till salongen och blir vaxad, men det krävs övning för att få in rätt teknik och det är dessutom svårare att komma åt överallt när du vaxar dig själv.

9. Är det bra för ögonbrynsformning?

Myt: Du ska aldrig ta bort hår över dina ögonbryn.

Fakta: Man bör inte ta bort hår från huvudformningen av ögonbrynet. Att ta bort lite hår från toppen kan ge dig en mer definerad look och hjälpa till att jämna ut ögonbryn med olikheter.

10. Är det dåligt för huden?

Myt: Det skadar huden och kan orsaka rynkor när man drar bort vaxet från huden.

Fakta: Vaxning exfolierar huden, vilket många andra produkter också gör som vi använder på huden. Några biverkningar i samband med vaxning kan vara rödhet, svullnad och röda prickar och utslag. När vaxet dras bort från huden är det viktigt att ge huden stöd, en teknik som de flesta hudterapeuter bör använda sig av.

0